Za prepadom turizmu je zlé podnikateľské prostredie, vláda má konať

12.02.2015 Bratislava

Bratislava 12. februára (TASR) - Slovensko zažíva v cestovnom ruchu jedno z najhorších období. V minulom roku totiž pocítilo výrazný pokles počtu turistov zo zahraničia a opozičné KDH vidí dôvod v zlom podnikateľskom prostredí. Vyzýva preto vládu, aby zakročila.

"Vyzývam vládu Slovenskej republiky, aby sa prestala vyhovárať a začala systémovo riešiť podporu cestovného ruchu. Pretože škody, ktoré z nečinnosti vzniknú na tvorbe pracovných miest, budú fatálne," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR bývalý šéf Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a podpredseda KDH Peter Belinský.

Európsky výbor pre rozvoj turizmu uvádza podľa jeho slov 11-% pokles v príjazde zahraničných turistov na Slovensko za minulý rok. Naša krajina sa tak ocitla na poslednom mieste v rámci Európy. Podobné údaje podľa neho prináša aj Štatistický úrad (ŠÚ) SR, keďže za deväť mesiacov 2014 pokleslo Slovensko v počte prenocovaní o 580.000.

Prepad počtu turistov sa podľa KDH odôvodňuje rôzne, napríklad konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou, zlým letom alebo nepriaznivou zimou. "Česi, ktorí sú blízko nás, majú podobné klimatické podmienky, mali však minulý rok historicky najlepší," opísal Belinský. Počet návštevníkov rástol vlani podľa jeho slov aj v Poľsku, Maďarsku či Rakúsku.

Preto KDH vidí dôvod zlej situácie v cestovnom ruchu najmä v zlom podnikateľskom prostredí. Ján Hudacký (KDH) spomenul napríklad nepružný Zákonník práce, ktorý znemožňuje využívanie sezónnych prác. Nepriamy dosah majú podľa neho aj posledné novely zákona o dani z príjmov. Predĺžilo sa totiž okrem iného odpisovanie nehnuteľností z 20 rokov na 40 rokov, čo podľa kresťanských demokratov tiež nepriaznivo vplýva na rozvoj turizmu. Alebo aj administratívno-hygienické bariéry pri predaji z dvora, ktoré sú podľa KDH zbytočné. KDH preto vyzýva vládu, aby tieto podmienky zmenila.

Podľa ministerstva dopravy bol však rok 2013 na Slovensku z pohľadu počtu turistov druhým historicky najúspešnejším. Porovnávacia báza na rok 2014 tak bola podľa rezortu pomerne vysoká. "Dôvody mierneho poklesu počtu turistov v roku 2014 treba hľadať na začiatku minulého roka," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Vývoj turizmu vlani podľa jeho slov výrazným spôsobom ovplyvnila slabá zima bez snehu, čo sa prejavilo v menšej návštevnosti najmä slovenských vysokohorských oblastí. To sa menej dotklo krajín ako Maďarsko či Česko, ktoré nemajú toľko lyžiarskych stredísk, ako aj krajín ako Rakúsko či Taliansko, ktorým nadmorská výška Álp garantuje sneh aj počas teplých zím.

"Rovnako turizmu u nás neprial ani silný kurz eura, ktorý predražil slovenské dovolenky ľuďom z okolitých krajín zarábajúcim v korunách, forintoch, zlotých či hrivnách," doplnil Kóňa. Ministerstvo dopravy tak podľa neho nerozumie tvrdeniu KDH o jednom z najhorších období. "Čo sa týka počtu turistov, rok 2014 bol napriek negatívnym externým faktorom úspešnejší ako rok 2011, keď Slovenskej agentúre pre cestovný ruch šéfoval Belinský," konštatoval Kóňa.

Navyše, aj napriek miernemu poklesu počtu turistov oproti historickému roku 2013 bol rok 2014 podľa ministerstva historicky najúspešnejší, čo sa týka príjmov z cestovného ruchu. "Nominantom KDH sa o takýchto číslach za ich pôsobenia mohlo len snívať, a to sa nepasovali s takými problémami ako zima bez snehu," dodal Kóňa.

Zároveň doplnil, že Stratégia cestovného ruchu do roku 2020 predpokladá vytvorenie mechanizmu na podporu domáceho cestovného ruchu. Uvádza viaceré možnosti, napríklad rekreáciu ako daňovo uznateľné náklady, rekreačné poukážky či šeky, prípadne kombináciu týchto nástrojov.
 

Vyberte región